HomeOur PortfolioCurrent ProjectsAbout UsContact UsBlog

Our Portfolio

English Cottage & Country Gardens

Contemporary & Modern Gardens

Terrace & Balcony Gardens

Urban & City Gardens

Family Gardens

Long Thin Gardens

Front Gardens

Small Gardens

Eco-Friendly & Sustainable Gardens

Patio & Courtyard Gardens

Tropical Gardens

Victorian Gardens

Water Features

Urban Oasis »

These are the front and rear gardens to a double-fronted, period property in Sydenham. Its owners had spent a lot of time renovating the property and wanted to bring the gardens up to the same standard, to provide both a welcoming entrance to their home at the front, and a beautiful space in which to relax and entertain at the rear.

 

 

Brief:

This is the front and rear gardens to a double-fronted, period property in Sydenham. Its owners had spent a lot of time renovating the property and wanted to bring the gardens up to the same standard, to provide both a welcoming entrance to their home at the front, and a beautiful space in which to relax and entertain at the rear.

The front garden had a low, rendered boundary wall, in need of repair, both copings to match the originals, and a partially tiled path to the front door.

The rear garden was on two levels, with raised beds and steps dividing the two areas. There was also access to the neighbours’ garden through a trellis archway.

Solution:

In the front garden...

we restored the look of the old path by replacing the broken red and black tiles with new ones, but in the Victorian style. The step up to the porch was too high so we added another, extending out further down the path.

image of the original front step

 

image of the new front steps

 

We rebuilt the broken wall with copings to match the originals and to add interest, colour and scent, we introduced some low maintenance Lavender. A pebble mulch to the whole area adds an attractive finish.

image of the original front garden

 

image of the new front garden

 

In the rear garden...

we created a more useable and attractive space – an ‘outdoor room’.

Our clients wanted to keep their shed, although we moved its position and we built a new log store and kept the original water butt.

image of the original rear door's entrance

 

image of the new rear door's entrance

 

The access to their neighbours’ garden was kept although we changed the boundary trellis fence and created a new ‘Art Deco’ style arch.

image of the original entrance to next door

 

image of the new entrance to next door

 

We changed the top level of the garden so that it is closer to the house to give a larger area for entertaining below. There are raised beds constructed using railway sleepers dividing the two areas and these are at a height to allow casual seating.

image of the original garden door

 

image of the new garden door

 

We widened the steps to the lower area to make it seem more open and to facilitate easy transition between the two spaces. This also gives room for additional informal table and seating. Our clients were fond of their blue back wall, which we kept and we changed the existing trellis on top to give a more contemporary feel.

The paving we used is riven sandstone to give a non-slip, natural feel.

image of the original garden

 

image of the new garden and entrance

 

We included a contemporary, self-contained water feature, using a combination of stainless steel and glass, to add the pleasing dimension of sound and movement. Lighting adds a further exciting dimension to the garden, making it not only useable on summer evenings, but also visually accessible in the winter months.

image of the original garden wall

 

image of the new garden wall

 

 

Fill out our enquiry form, or  call us on 0845 603 2598 and speak to one of our friendly expert staff to start the process of designing your dream garden!

 

 

Connect with Floral & Hardy: